II. Realist hedefler belirleyin
III. Bir yardımcı sistemi bulun
IV. Kademeli değişimler yapın
V. Sıhhatli beslenin
VI. Tertipli egzersiz yapın
VII. Yeterince uyuyun
VIII. Stresi yönetin
IX. Sağlıksız zayıflama şekillerinden kaçının
Merak edilenler
Antet | Yanıt |
---|---|
Rejim | Rejim, kg vermek yahut sıhhatli bir kiloyu korumak benzer biçimde muayyen bir hedefe ulaşmak için tasarlanmış bir beslenme planıdır. |
Beklentiler | Beklentiler gelecekte ne olacağına dair inançlardır. |
Uzun vadeli | Uzun vade, bir yıldan daha uzun bir vakit dilimini anlatım eder. |
Realist | Realist, gerçekleşmesi olası yahut olası olan şey demektir. |
Kilogram kaybı | Zayıflama, zayıflama sürecidir. |
II. Realist hedefler belirleyin
Zayıflamaya yahut sıhhatli bir kiloyu korumaya çalışırken yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim şeylerden biri, kendiniz için realist hedefler belirlemektir. Hedeflerinizi oldukça yükseğe koyarsanız, cesaretiniz kırılır ve pes edersiniz. Bunun yerine, uzun solukta uygulayabileceğiniz minik, ulaşılabilir değişimler meydana getirmeye odaklanın.
Realist zayıflama hedeflerine dair birtakım örnekler şunlardır:
- Haftada 1-2 kg vermek
- Meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşan sıhhatli bir rejim yiyecek
- Tertipli egzersiz yapmak
- Yeterince uyumak
- Stresi tedvir etmek
Realist hedefler belirlediğinizde, bunlara yetişme ve uzun solukta sıhhatli bir kiloyu koruma olasılığınız daha yüksektir.
III. Bir yardımcı sistemi bulun
Zayıflama hedeflerinize sadık kalmanın en iyi yollarından biri yardımcı sistemi bulmaktır. Bu, zayıflamaya çalışan aile üyeleri, dostlar yahut öteki kişiler olabilir. Sizi destekleyecek kişilerin olması, motive ve görevli kalmanıza destek olabilir ve karşılaştığınız zorluklar hakkındaki konuşabileceğiniz birinin olması da yararlı olabilir.
Bir yardımcı sistemi bulmanın birçok yolu vardır. Bir zayıflama programına yahut grubuna katılabilir yahut toplumsal medya yahut forumlar vasıtasıyla çevrimiçi olarak öteki insanlarla irtibat kurabilirsiniz. Ek olarak bölgenizdeki bir yardımcı grubu bulma hikayesinde doktorunuzla yahut bir diyetisyenle konuşabilirsiniz.
Bir yardımcı sistemine haiz olmak zayıflama yolculuğunuzda büyük bir ayrım yaratabilir. Yolunuzda kalmanıza, hedeflerinize ulaşmanıza ve kg kaybınızı uzun solukta korumanıza destek olabilir.
II. Realist hedefler belirleyin
Başarıya ulaşmak için yapabileceğiniz en mühim şeylerden biri realist hedefler belirlemektir. Hedeflerinizi oldukça yükseğe koyarsanız, cesaretiniz kırılır ve pes edersiniz. Bunun yerine, uzun vadeli hedeflerinize kademeli olarak ulaşmanıza destek olacak minik, ulaşılabilir değişimler meydana getirmeye odaklanın.
Sözgelişi, kg vermek istiyorsanız, bir ayda zayıflama hedefi koymayın. Bu realist değildir ve hayal kırıklığına yol açması muhtemeldir. Bunun yerine, haftada 1-2 zayıflama hedefi koyun. Bu daha ulaşılabilir bir hedeftir ve uzun solukta motivasyonunuzu korumanıza destek olacaktır.
Hedef belirlerken, spesifik olmak da önemlidir. Sözgelişi, “Kilogram vermek isterim” demek yerine, “Sene sonuna kadar 10 kg vermek isterim” deyin. Bu, odaklanmanıza ve motive olmanıza destek olacaktır.
En son, hedeflerinizin hayatınızla ilgili olduğu için güvenli olun. Kilogram vermekle ilgilenmiyorsanız, zayıflama hedefi dercetmek motive edici olmayacaktır. Bunun yerine, sizin için mühim olan ve başarmak için hırslı olduğunuz hedefler koymaya odaklanın.
V. Sıhhatli beslenin
Sıhhatli bir rejim, meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı olan bir rejimdir. Ek olarak doymuş yağ, kolesterol ve sodyum açısından düşük olmalıdır. Sıhhatli bir rejim yapmak zayıflamanıza ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir ve ek olarak genel sağlığınızı iyileştirebilir.
Sıhhatli beslenmek için birtakım ipuçları:
- Kucak dolusu meyve ve sebze yiyin. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve lifle doludur. Kendinizi tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olabilir ve ek olarak zayıflamanıza de destek olabilirler.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin. Tam tahıllar, tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olabilecek iyi bir lif deposudur. Ek olarak kolesterol ve kan şekeri seviyenizi düşürmenize destek olabilirler.
- Doymuş yağ, kolesterol ve sodyum alımınızı sınırlayın. Doymuş yağ, kolesterol ve sodyum kalp hastalığı, nüzul ve öteki sıhhat sorunları riskinizi artırabilir.
- Bolca su için. Su, iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır. Susuz kalmamanıza destek olabilir ve ek olarak zayıflamanıza de destek olabilir.
Sıhhatli bir rejim yapmak uzun vadeli kg kaybının mühim bir parçasıdır. Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli kalmak ve kg vermek için gerekseme duyduğunuz gıdaları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.
6. Stresi yönetin
Stres sağlıksız beslenme alışkanlıklarına ve kg alımına yol açabilir. Ek olarak sıhhatli bir rejime ve egzersiz planına uymayı zorlaştırabilir. Stresi tedvir etmek için egzersiz, yoga yahut meditasyon benzer biçimde sıhhatli başa çıkma yolları bulmaya çalışın. Stresinizi yönetmekte zorlanıyorsanız bir terapist yahut danışmanla görüşün.
VII. Yeterince uyuyun
Kafi uyku almak genel sıhhat ve sağlık için eğer olmazsa olmazdır ve kg kaybı için de önemlidir. Uyku eksikliğiniz olduğunda, vücudunuz daha çok stres hormonu kortizol üretir ve bu da artan açlık ve isteklere yol açabilir. Ayrıca, uyku eksikliği yargılama ve karar verme becerilerinizi bozabilir ve bu da yiyecekler hakkındaki sıhhatli seçimler yapmayı daha da zorlaştırabilir.
Bir çok yetişkinin gecede ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterince uyumuyorsanız, tavsiye edilen miktara ulaşana kadar her gece uyuduğunuz süreyi kademeli olarak artırmayı kontrol edin. Ek olarak hafta sonları bile her gün aynı saatte yatağa girip uyanmayı deneyebilirsiniz.
Kafi uyku almak zayıflamanıza ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir. Ek olarak genel sıhhat ve refahınızı da iyileştirebilir.
Stresi yönetin
VIII. Stresi yönetin
Stres zayıflamanın önünde büyük bir mani olabilir. Stresli olduğunuzda vücudunuz iştahınızı artırabilen ve zayıflamanızı zorlaştıran bir hormon olan kortizol üretir. Ek olarak aşırı yeme yahut romantik yeme benzer biçimde sağlıksız yeme alışkanlıklarına da yol açabilir.
Stresi tedvir etmek ve zayıflama şansınızı çoğaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Yeterince uyuyun.
- Sıhhatli beslenin.
- Tertipli egzersiz yapın.
- Yoga, meditasyon yahut derin soluk alma benzer biçimde rehavet tekniklerini uygulayın.
- Sevdiklerinizle zaman geçirin.
- Her gün keyif aldığınız bir şey yapın.
Stresle tek başınıza başa çıkmakta zorlanıyorsanız, bir terapist yahut danışmanla konuşmayı düşünün. Stresle sıhhatli bir halde başa çıkma mekanizmaları ve stratejileri geliştirmenize destek olabilirler.
IX. Sağlıksız zayıflama şekillerinden kaçının
İnsanların süratli kg vermek için deneyebileceği birçok sağlıksız zayıflama yöntemi vardır. Bu yöntemler tehlikeli ve yansız olabilir ve uzun solukta kg alımına yol açabilirler.
En yaygın sağlıksız zayıflama şekillerinden bazıları şunlardır:
- Çarpıcı rejim
- Öğün atlamak
- Rejim hapları almak
- Müshil yahut idrar söktürücü kullanması
- Aşırı egzersiz yapmak
Bu yöntemlerin tüm bunlar bir takım sıhhat sorununa yol açabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kifayetsiz beslenme
- Susuz kalma
- Elektrolit dengesizlikleri
- Kalp sorunları
- Böbrek sorunları
Zayıflamaya çalışıyorsanız, bunu sıhhatli bir halde yapmanız önemlidir. Doktorunuzla sizin için güvenilir ve müessir bir zayıflama planı hakkındaki konuşun.
S: Realist zayıflama hedefleri nedir?
A: Realist zayıflama hedeflerinden bazıları haftada 0.5-1 kg yahut ayda vücut ağırlığınızın %1’ini kaybetmektir.
S: Zayıflama hedeflerime ulaşmama destek olacak bir yardımcı sistemini iyi mi bulabilirim?
C: Zayıflama programına katılarak, doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşerek yahut bir yardımcı grubuna katılarak bir yardımcı sistemi bulabilirsiniz.
S: Beslenme düzenimde kademeli değişimler yapmanın sıhhatli yolları nedir?
A: Beslenmenizde kademeli değişimler yapmanın sıhhatli yollarından bazıları şunlardır:
- Daha çok meyve ve sebze yiyecek
- İşlenmiş besinleri sınırlamak
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih etmek
- Bolca su içmek
0 Yorum