- Dost nebat yetiştirmenin yararları
- Eşlik eden bitkiler iyi mi seçilir?
- Yaygın yoldaş bitkiler
- Zararı dokunan yoldaş bitkilerden kaçınmak
- Eşlik eden bitkilerin ekimi
- II. Eşlik eden bitkilerin yararları
- III. Eşlik eden bitkiler iyi mi seçilir?
- IV. Yaygın yoldaş bitkiler
- V. Zararı dokunan refakatçi bitkilerden kaçınmak
- VI. Eşlik eden bitkilerin dikimi
- Dost bitkilerle malçlama
- Yararlı böcekleri çekmek için yoldaş bitkilerin kullanılması
- Yararlı böcekleri çekmek için yoldaş bitkilerin kullanılması
Eşlik eden nebat dikimi, daha ahenkli bir bahçe yaratmak için değişik nebat türlerini bir arada dikme uygulamasıdır. Bahçıvanlar, hangi bitkilerin birbirine yakın yetiştirileceğini dikkatlice seçerek, birbirini destekleyen ve bahçenin genel sağlığını iyileştirmeye destek olan bir nebat sistemi yaratabilirler.
Dost nebat yetiştirmenin yararları
Dost nebat yetiştirmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artan verimler
- Gelişmiş haşere kontrolü
- Daha sıhhatli bitkiler
- Yararlı böceklerin çekiciliği
Eşlik eden bitkiler iyi mi seçilir?
Eşlik eden bitkileri seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var:
- Bitkilerin gereksinimleri ahenkli olmalıdır. Sözgelişi, benzer su ve güneş ışığı ihtiyaçlarına haiz bitkilerin beraber yetiştirildiklerinde büyüme olasılığı daha yüksek olacaktır.
- Bitkilerin değişik kuvvetli ve sıska yönleri olmalıdır. Sözgelişi, bir nebat polinatörleri çekmede iyi olabilirken, bir başka nebat zararlıları kovmada iyi olabilir.
- Bitkiler birbirlerinin görünümünü tamamlamalıdır. Sözgelişi, daha görsel olarak cazibeli bir bahçe yaratmak için daha kısa bir bitkinin arkasına uzun bir nebat ekebilirsiniz.
Yaygın yoldaş bitkiler
Yaygın olarak görülen birtakım eşlikçi bitkiler şunlardır:
- Domates ve fesleğen
- Salatalık ve nane
- Mısır ve fasulye
- Ayçiçekleri ve kadife çiçekleri
Zararı dokunan yoldaş bitkilerden kaçınmak
Ek olarak, kaynaklar için rekabet edebilecekleri yahut birbirlerine zarar verebilecekleri için beraber ekilmemesi ihtiyaç duyulan birtakım bitkiler de vardır. Zararı dokunan yoldaş bitkilere birtakım örnekler şunlardır:
- Bezelye ve soğan
- Havuç ve domates
- Lahana ve brokoli
- Patates ve çilek
Eşlik eden bitkilerin ekimi
Eşlik eden bitkileri ekerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır:
- Bitkileri birbirine yakın dikin ki, birbirlerinin yakınlığından faydalanabilsinler.
- Bitkileri tertipli olarak sulayın, bundan dolayı birbirlerine yakın büyüdüklerinde daha çok suya gereksinim duyacaklardır.
- Bitkiler birbirine yakın büyüdüklerinde daha çok besine gereksinim duyacaklarından, onları tertipli olarak gübreleyin.
Malçlama, bahçenizin sağlığını iyileştirmenin ve birlikte rol alan bitkilerinizin gelişmesine destek olmanın mükemmel bir yoludur. Malç, topraktaki nemin korunmasına destek sağlar ve bu da bitkilerin kurumasını önlemeye destek olabilir. Ek olarak, kaynaklar için bitkilerinizle rekabet edebilen yabani otları bastırmaya da destek sağlar.
Eşlik eden bitkilerinizi döndürmek, zararlıların ve rahatsızlıkların mesele olmasını önlemeye destek olabilir. Bahçenizin muayyen bir alanında yetiştirdiğiniz bitkileri döndürerek, zararlıların ve rahatsızlıkların hayat döngüsünü bozmaya destek olabilirsiniz.
Uğur böcekleri ve arılar şeklinde yararlı böcekler, bitkilerinizi tozlaştırarak ve zararlıları denetim ederek bahçenizin sağlığını iyileştirmeye destek olabilir. Yararlı böcekleri çeken birlikte rol alan bitkiler ekerek daha dengeli ve sıhhatli bir bahçe yaratmaya destek olabilirsiniz.
S: En yaygın eşlikçi bitkiler hangileridir?
A: En yaygın eşlikçi bitkilerden bazıları domates ve fesleğen, salatalık ve nane, mısır ve fasulye, ayçiçeği ve kadife çiçeğidir.
S: Nedir?
Antet | Yanıt |
---|---|
Beraber nebat yetiştirme, daha ahenkli bir bahçe yaratmak amacıyla değişik türdeki bitkileri bir arada dikme uygulamasıdır. | |
Dost nebat yetiştirmenin yararları | Eşlik eden bitkilerin yetiştirilmesi, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle oldukca sayıda yarar sağlayabilir: |
Eşlik eden bitkiler iyi mi seçilir? | Eşlik eden bitkileri seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir: |
Yaygın yoldaş bitkiler | Yaygın olarak görülen birtakım eşlikçi bitkiler şunlardır: |
II. Eşlik eden bitkilerin yararları
Eşlik eden nebat dikimi, daha ahenkli bir bahçe yaratmak için değişik nebat türlerini bir arada dikme uygulamasıdır. Eşlik eden nebat dikiminin birçok faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Artan verimler
- Gelişmiş haşere kontrolü
- Daha sıhhatli bitkiler
- Yararlı böcekleri çekmek
- Gübre ve pestisitlere olan ihtiyacın azalması
Değişik nebat türlerini bir arada ekerek bahçenizde daha dengeli bir ekosistem yaratabilirsiniz. Bu, bitkilerinizin genel sağlığını iyileştirmeye ve gübre ve böcek ilacı ihtiyacını azaltmaya destek olabilir. Eşlik eden bitkilendirme ek olarak zararlıları denetim etmeye destek olabilecek yararlı böcekleri çekmeye destek olabilir.
İşte yoldaş nebat yetiştirmenin faydalarına dair birtakım hususi örnekler:
- Kadife çiçeği domateslerdeki zararlıları uzaklaştırmaya destek olabilir.
- Fesleğen domateslerin lezzetini artırmaya destek olabilir.
- Salatalık, fasulyelerden yaprak bitlerini uzaklaştırmaya destek olabilir.
- Pırasa havuçların büyümesini iyileştirmeye destek olabilir.
- Patates, domateslerdeki solucanları uzaklaştırmaya destek olabilir.
Eşlik eden nebat yetiştirmenin yararları hakkındaki daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak mahalli bahçe merkezinden yahut uzantı ofisinden de faydalı bilgiler bulabilirsiniz.
III. Eşlik eden bitkiler iyi mi seçilir?
Eşlik eden bitkileri seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
Ilk olarak bitkilerinizin gereksinimlerini göz önünde bulundurun. Birtakım bitkiler tam güneşe gereksinim duyarken, ötekiler kısmi gölgeyi tercih eder. Birtakım bitkiler oldukca suya gereksinim duyarken, ötekiler kuraklığa karşı koyabilir. Birtakım bitkiler oldukca besleyicidir, ötekiler ise daha azca besleyicidir.
Bitkilerinizin gereksinimlerini öğrendikten sonrasında, bu gereksinimleri karşılamaya destek olacak eşlikçi bitkileri seçmeye başlayabilirsiniz. Sözgelişi, tam güneşe gereksinim duyan bir bitkiniz var ise, onu tam güneşi seven bir eşlikçi bitkiyle beraber dikebilirsiniz. Oldukça fazla suya gereksinim duyan bir bitkiniz var ise, onu toprağın drenajını iyileştirmeye destek olabilecek bir eşlikçi bitkiyle beraber dikebilirsiniz.
Bitkilerinizin gereksinimlerini göz önünde bulundurmanın yanı sıra, değişik eşlikçi bitkilerin sağlayabileceği yararları da göz önünde bulundurmalısınız. Birtakım eşlikçi bitkiler yararlı böcekleri çekmeye destek olabilirken, ötekiler zararlıları uzaklaştırmaya destek olabilir. Birtakım eşlikçi bitkiler toprağın drenajını iyileştirmeye destek olabilirken, ötekiler toprağın verimliliğini artırmaya destek olabilir.
Bitkilerinizin gereksinimlerine müsait, yararlı etkisinde bırakır sunabilen eşlikçi bitkileri seçerek daha ahenkli, daha bereketli ve daha sıhhatli bir bahçe yaratabilirsiniz.
IV. Yaygın yoldaş bitkiler
İşte birtakım yaygın eşlikçi bitkilerin faydalarıyla beraber bir sıralaması:
- Fesleğen: yaprak bitlerini, böcekleri ve sivrisinekleri uzaklaştırır; arıları çeker
- Boraj: Arıları ve kelebekleri çeker; lahana güvelerini uzaklaştırır
- Kişniş: yaprak bitlerini, karıncaları ve beyaz sinekleri uzaklaştırır
- Sarımsak: yaprak bitlerini, böcekleri ve geyikleri uzaklaştırır
- Kadife çiçeği: yaprak bitlerini, böcekleri ve nematodları uzaklaştırır
- Nasturtiumlar: yaprak bitlerini, böcekleri ve pire böceklerini uzaklaştırır
- Biberler: yaprak bitlerini, böcekleri ve domates güvelerini uzaklaştırır
- Biberiye: yaprak bitlerini, lahana güvelerini ve domates güvelerini uzaklaştırır
- Adaçayı: Lahana güvelerini, havuç sineklerini ve domates güvelerini uzaklaştırır
- Kekik: yaprak bitlerini, böcekleri ve havuç sineklerini uzaklaştırır
Bütün bitkilerin birbirleriyle ahenkli olmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım bitkiler gıda yahut su için rekabet edebilir yahut öteki bitkilere zarar veren toksinler üretebilirler. Beraber yoldaş bitkiler dikmeden ilkin birazcık inceleme yapmak devamlı en iyisidir.
V. Zararı dokunan refakatçi bitkilerden kaçınmak
Eşlik eden bitkileri seçerken, birbirlerine zarar verebilecek bitkilerden kaçınmak önemlidir. Birtakım yaygın zararı dokunan birlikte rol alan bitkiler şunlardır:
- Domates ve patates
- Mısır ve fasulye
- Salatalık ve kavun
- Biber ve patlıcan
- Havuç ve pastırnak
Bu bitkiler gıda ve su için rekabet eder ve ek olarak birbirlerine rahatsızlık bulaştırabilirler. İki bitkinin ahenkli olup olmadığından güvenilir değilseniz, ihtiyatlı hareket etmek ve onları beraber dikmekten kaçınmak en iyisidir.
VI. Eşlik eden bitkilerin dikimi
Eşlik eden bitkileri ekerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Bitkilerin büyüklüğü ve gelişme alışkanlığı
- Bitkilerin güneş ve su ihtiyaçları
- Bahçenizdeki toprak koşulları
- Bölgenizde yaygın olan zararlılar ve hastalıklar
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, yoldaş nebat düzeninizi planlamaya başlayabilirsiniz. İşte birkaç ipucu:
- Bahçenizin arkasına uzun bitkiler, önüne ise kısa bitkiler dikin. Bu, katmanlı bir tesir yaratmaya ve bahçenizi görsel olarak daha cazibeli hale getirmeye destek olacaktır.
- Benzer su ve güneş ihtiyaçlarına haiz bitkileri beraber dikin. Bu, bütün bitkilerinizin gelişmek için gereksinim duyduğu kaynakları aldığından güvenilir olmanıza destek olacaktır.
- Zararlıları uzaklaştıran yahut yararlı böcekleri çeken bitkileri bir araya dikin. Bu, bahçenizin sıhhatli ve zararlılardan uzak kalmasına destek olabilir.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhatli, sevinçli bitkilerle dolu, güzel ve bereketli bir bahçe yaratabilirsiniz.
Dost bitkilerle malçlama
Malçlama, nemi korumaya, yabani otları bastırmaya ve toprak verimliliğini artırmaya destek olarak bahçenizin sağlığını iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Eşlik eden bitkilerle malçladığınızda, yararlı böcekleri çekme ve zararlıları uzaklaştırma şeklinde ek bir yarar da elde edebilirsiniz.
Malçlama için en iyi eşlikçi bitkilerden bazıları şunlardır:
- Yonca: Yonca, toprak verimliliğini artırmaya destek olan bir azot sabitleyici bitkidir. Ek olarak zararlıları denetim etmeye destek olan uğur böcekleri ve dantel kanatlılar şeklinde faydalı böcekleri de çeker.
- Kadife Çiçekleri: Kadife çiçekleri, malçlama için bir öteki mükemmel eşlikçi bitkidir. Yaprak bitleri, böcekler ve nematodlar şeklinde zararlıları uzaklaştırmaya destek olurlar.
- Nasturtiumlar: Nasturtiumlar, geniş toprak alanlarını kaplamak için kullanılabilen süratli büyüyen bir bitkidir. Arılar ve kelebekler şeklinde bitkilerinizin tozlaşmasına destek olan faydalı böcekleri çekerler.
- Saksı kadife çiçekleri: Saksı kadife çiçekleri, çoğu zaman tıbbi bir nebat olarak kullanılan bir tür nergistir. Yaprak bitleri, akarlar ve beyaz sinekler şeklinde zararlıları uzaklaştırmaya destek olurlar.
- Yarrow: Yarrow, tıbbi özellikleriyle malum oldukca senelik bir bitkidir. Karıncalar, pireler ve sivrisinekler şeklinde zararlıları uzaklaştırmaya destek sağlar.
Bahçenizi yoldaş bitkilerle malçladığınızda, daha sıhhatli ve daha bereketli, daha ahenkli bir bahçe yaratmaya destek olabilirsiniz.
Yararlı böcekleri çekmek için yoldaş bitkilerin kullanılması
Yararlı böcekler bir bahçıvanın en iyi dostudur. Zararlıları denetim etmeye, bitkileri tozlaştırmaya ve toprak sağlığını iyileştirmeye destek olurlar. Eşlik eden nebat yetiştirme, bahçenize yararlı böcekleri çekmenin mükemmel bir yoludur.
Bahçenize çekilebilecek birçok değişik yararlı böcek türü vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Arılar
- Kelebekler
- Uğur böcekleri
- Uçan sinekler
- Parazitik eşek arıları
Yararlı böcekler muayyen bitkilere çekilir. Bu bitkileri bahçenize ekerek daha çok yararlı böcek çekebilir ve bahçenizin sıhhatli kalmasına destek olabilirsiniz.
Yararlı böcekleri çekmek için en iyi bitkilerden bazıları şunlardır:
- Kadife çiçekleri
- Nasturtiumlar
- Krizantemler
- Dereotu
- Rezene
Ek olarak yararlı böcekleri, onlara bir su deposu ve yuva inşa edecekleri bir yer sağlayarak da çekebilirsiniz. Bir kuş evi yahut çalı yığını, yararlı böceklerin yavrularını büyütmeleri için muhteşem bir yer sağlayabilir.
Doğru bitkileri ekerek, su deposu ve yuva yapabilecekleri bir yer sağlayarak bahçenize daha yararlı böcekler çekebilir ve bahçenizin sıhhatli kalmasına destek olabilirsiniz.
Yararlı böcekleri çekmek için yoldaş bitkilerin kullanılması
Yararlı böcekler bir bahçıvanın en iyi dostudur. Zararlıları denetim etmeye, bitkileri tozlaştırmaya ve toprak standardını iyileştirmeye destek olurlar. Yararlı böcekleri çeken yoldaş bitkiler ekerek daha sürdürülebilir ve üretken bir bahçe yaratabilirsiniz.
Yararlı böcekleri çekmek için en iyi eşlikçi bitkilerden bazıları şunlardır:
- Alyssum
- Reyhan
- Kadife çiçeği
- Ekinezya çiçeği
- Dereotu
- Rezene
- Lavanta
- Kadife çiçekleri
- Nane
- Nasturtiumlar
- Maydanoz
- Petunyalar
- Biberiye
- Adaçayı
- Ayçiçekleri
- Civanperçemi
Bu bitkiler uğur böcekleri, dantel kanatlılar, parazitik eşek arıları ve bal arıları şeklinde yararlı böcekler için yemek ve barınak sağlar. Ek olarak yaprak bitleri, akarlar ve tırtıllar şeklinde zararlıları caydırmaya destek olurlar.
Bahçenize daha yararlı böcekler çekmek istiyorsanız, bu eşlikçi bitkilerden kimilerini ekmeyi kontrol edin. Daha sıhhatli bir bahçe ve daha sürdürülebilir bir ekosistemle ödüllendirileceksiniz.
S: Dost bitkilendirmenin yararları nedir?
A: Dost bitkilendirmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artan verimler
- Gelişmiş haşere kontrolü
- Daha sıhhatli bitkiler
S: Eşlik eden bitkileri iyi mi seçerim?
A: Eşlik eden bitkileri seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var:
- Bitkilerin gereksinimleri ahenkli olmalıdır
- Bitkiler beraber iyi büyüyebilmelidir
- Bitkiler faydalı böcekleri çekmelidir
S: Yaygın olarak kullanılan yoldaş bitkiler nedir?
A: Yaygın olarak görülen birtakım eşlikçi bitkiler şunlardır:
- Domates ve fesleğen
- Mısır ve fasulye
- Salatalık ve kavun
0 Yorum